🚚 Безплатна доставка за поръчки над 99лв.

Видове оранжерии- коя да избера?

12 ноември 2019, от 24home

видове оранжерии
Съдържание:
 1. Първи стъпки при избор на оранжерия.
 2. Широко разпространени видове оранжерии.
  2.1. Предимства на тунелната оранжерия.
 3. Видове оранжерии от полиетилен.
 4. Оранжерия от поликарбонат.
 5. Кое е по-изгодно – да закупим готова оранжерия или да построим сами?
 6. Кой вид оранжерия да изберем?
  6.1.Разликата между оранжериите.
  6.2.Оранжерия от полиетилен.
  6.3.Оранжерия от поликарбонат.

Видове оранжерии- коя да избера? Тунелна оранжерия? Оранжерия от поликарбонат или полиетилен? Какви са различните видове оранжерии? Коя е по-добра? Кое е по-изгодно – да закупим готова оранжерия или да построим сами?
В момента мнозина градинари и земеделски производители са изправени пред такъв избор. Но всъщност няма категоричен отговор на този въпрос. Всички видове оранжерии имат своите предимства и недостатъци, така че изборът на оранжерия включва изцяло индивидуален подход.
Днес потребителите могат да избират между видове оранжерии, произведени по различни технологии. И понякога се оказва доста трудна задача да се реши, кое е по-практично и по-добро решение- тунелна оранжерия от полиетилен или оранжерия от поликарбонат?

Първи стъпки при избор на оранжерия

На първо място, трябва да зададете следните въпроси:

 • Защо се нуждаете от оранжерия? 
 • Какви култури искате да отглеждате и да растат в нея ?
 • Колко реколта ви е необходима и според това какъв да бъде размера оранжерията? 
 • Кога се планира използването на оранжерията-през цялата година, от ранна пролет до късна есен?
 • Необходимо ли ще е да се направи отоплителна система в нея?
 • Колко време планирате да отделите за поддръжка на оранжерията?
 • Какъв бюджет искате и сте готови да отделите за оранжерията?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат при избора на най-добрия вариант за вашите цели.

Широко разпространени видове оранжерии

В земеделието в момента са широко разпространени тунелните оранжерии с покритие от полиетилен и поликарбонат. Най-често това е полиетилен с висока плътност. Избора на тунелна оранжерия е подходящ за всеки сезон през годината и има редица положителни качества по време на експлоатацията си. Тунелната оранжерия е предпочитана сред фермерите, защото е считана за една от най-надеждните конструкции.

Предимства на тунелната оранжерия

 • Устойчивост на климатични фактори – извитата форма на конструкцията не позволява натрупване и деформация под въздействието на валежи от дъжд и сняг, устойчива на силен вятър;
 • През целия ден светлинния поток се разпределя равномерно по цялата площ на оранжерията. По този начин се осигурява интензивен растеж на растенията;
 • Конструкцията на тези видове оранжерии е метална, следователно могат да бъдат допълнително прикрепени осветителни механизми или други помощни предмети;
 • Извършва се постоянна вентилация от специални отвори в оранжерията, които осигуряват поддържането на оптимален микроклимат за всички видове растения;
 • Засаждането в тези видове оранжерии може да се извърши както в централната част на оранжерията, така и в страничните части, това прави възможно отглеждането на разсад и всякакви видове растения;
 • Рамката от стомана е високо устойчива на неблагоприятни атмосферни условия;
 • Тунелната оранжерия е много лесна за монтаж и демонтаж.

Тунелната оранжерия е универсален тип оранжерия, която се характеризира със здравина, ергономичност и надеждност на използване.

Видове оранжерии от полиетилен

Преди няколко години полиетиленът се смяташе за не толкова добър избор, тъй като е по-краткотраен и с по-ниско качество. Някои хора смятат, че поликарбонатът е засенчил и надминал всички останали материали, но това е далеч не е така. Индустрията се развива и производителите не спират да разработват и произвеждат нови материали и формули.

видове оранжерии

Полиетиленът има своите уникални предимства и редица свойства, които го направиха един от лидерите сред материалите за оранжерийно покритие. Съвременните разработки притежават повишена устойчивост на механични натоварвания, надеждно предпазват от силни ветрове, градушка, снеговалежи и ниски температури. Подсиленият полиетилен е многослоен материал. Състои се от две платна от пластмасов филм, нанесен върху мрежестата структура от двете страни. По този начин механичното натоварване пада върху мрежата, която е издръжлива и устойчива на опъване, разтягане и скъсване. Така площта на увреждане или скъсване на подсиленият полиетилен е ограничена от размера на клетката на мрежата, която лесно се възстановява.

Видовете оранжерии от полиетилен имат и специални добавки, които повишават устойчивостта към ултравиолетово лъчение. Поради това целостта на структурата и експлоатационният им живот се увеличава. Също така трансформират светлината превръщайки ултравиолетовата радиация, ненужна за растенията, в полезна червена светлина за развитие и растеж. По този начин топлината се задържа по-добре вътре в оранжерията дори и през нощта.

Оранжерия от поликарбонат

Оранжерия от поликарбонат е популярен и често срещан продукт сред градинарите. Поликарбонатът е лидер в топлоизолацията поради своята структура. Този материал също има своите невероятни свойства – той е лек, издръжлив, гъвкав, прозрачен, удароустойчив топлоизолационен материал. В клетките на тази пластмаса има въздух и колкото по-дебел е поликарбонатният лист, толкова по-високо е нивото на топлоизолация.

Поликарбонатът притежава отличително качество-наличието на вътрешен специален слой, който предотвратява появата на конденз по вътрешните стени на оранжерията. Също така в оранжерия от поликарбонат може да се монтира отопление. Този материал не гори, а тлее.

Покритието издържа на натоварвания от вятър и сняг, удароустойчивостта е повече от 250 пъти по- голяма от обикновеното стъкло. Въпреки факта, че поликарбонатът е гъвкава пластмаса, той трудно може да се счупи. Под тежестта на снега оранжерията може да се огъне, затова трябва да се почиства или да се избере с по-дебели листове поликарбонат. Но стабилността на оранжерията също много зависи от материала на рамката.

За производството на оранжерии се използва специален поликарбонат  с UV защита. Той е в състояние да издържи най-широкия температурен диапазон, като не променя техническите характеристики. Перфектно предава и разсейва светлина, като в същото време надеждно защитава растенията от излагане на вредни UV лъчи. Полимерът лесно се измива със сапун, но е необходимо да се избягва измиването на различни видове с разтворители, абразивни пасти, груби четки, вещества, съдържащи хлор, вещества, в които има сол, алкали. В противен случай UV защитният слой ще бъде повреден.

Кое е по-изгодно – да закупим готова оранжерия или да построим сами?

За да разберете разликата е достатъчно да сравните общите разходи за закупуване на материали за самостоятелно строителство, с цената на фабричния готов комплект. Какво ви е необходимо, за да изградите една стандартна тунелна оранжерия със среден размер:

4 мм стандартен поликарбонатен лист;
Поцинковани стоманени тръби с правоъгълно или квадратно сечение;
Самонарезни винтове,болтове и гайки с шайби, електроди, халки, други консумативи.


Възможно е да ви излезе по- изгодно, ако си я направите сами. Всичко е строго индивидуално в зависимост от вашите нужди. Но, ако средствата и бюджета ви позволяват и искате да спестите време и усилия, готовият вариант тунелна оранжерия е много добра опция. Друг плюс на фабрично направената оранжерия е, че всичките ѝ части са перфектно съчетани една с друга, а собственикът ще бъде пощаден от възможни грешки при проектирането и монтажа.

Кой вид оранжерия да изберем?

Днес изборът на оранжерии е доста голям, разнообразието от опции на пазара е просто невероятно. Можете да намерите големи, малки, средни, всякакви. Благодарение на това всеки фермер, любител градинар или земеделски производител може да избере най-оптималния и подходящ вариант за себе си, който се отличава с всички необходими спецификации за неговите условия.

Кой вид да изберете- оранжерия от поликарбонат или полиетилен?
Тунелна оранжерия, правоъгълна, пирамидна или квадратна? Това изцяло зависи от вашите бъдещи цели. Едно е, ако възнамерявате да я ползвате за да отглеждате здравословни, екологично чисти плодове и зеленчуци за вашето семейство, а съвсем друго, ако ще ви послужи за генериране на допълнителни приходи и с течение на времето страстта ви ще се превърне в изключително печеливш бизнес.

За това, ако в първия случай вашето хоби ще изисква незначителни финансови разходи, то във втория оранжерията ще бъде значителна инвестиция, чийто размер впоследствие ще зависи от вашите разходи за поддръжката и. В идеалния случай оранжерията трябва да бъде надеждна, висококачествена, максимално издръжлива и адаптирана към метеорологичните условия на вашия регион. И също така е желателно тя да бъде практична, удобна за използване и разбира се на добра цена.

Разликата между оранжериите

Както полиетиленът, така и поликарбонатът могат лесно да бъдат подменени в случай на повреда. Оранжериите от двата материала се монтират и демонтират лесно, за тях основата не е задължителна. И двата материала са леки и безопасни. Съвременните полиетиленови покрития за оранжерии, като и поликарбоната, могат да издържат на силни ветрове, сняг, градушка и температурни промени.

Оранжерия от полиетилен

Оранжериите с полиетиленово покритие са невероятно популярни. Ако сравнявате този материал със стъкло или поликарбонат, първата причина градинарите да предпочитат да ги използват е ниската цена. Те струват няколко пъти по-малко от всеки друг материал. Осигуряват идеална защита за културите, дават богата и висококачествена реколта, идеален вариант за отглеждане на всички видове култури. Използват се от фермери и градинари, които отглеждат култури само за себе си, както и от хора, които правят бизнес с това.

Оранжерия от поликарбонат

Срокът на експлоатация на поликарбонатна оранжерия е 7 до 10 пъти по-дълъг от полиетиленовата оранжерия . Понякога и естетическият вид е доста по-добър. Поради свойствата на поликарбоната в оранжерията се поддържа специален микроклимат, който благоприятства растежа на растенията. Това е висока ефективност на запазването на топлината, липсата на конденз, както и фактът, че оранжерията от поликарбонат може да се отоплява.
Има значителна разлика в цената. Висококачественият поликарбонат е много по-скъп от най-издръжливия полиетилен.  В горещите дни температурата в една оранжерия от поликарбонат достига 50 градуса . Важно е да се предвидят поне две врати, както и допълнителни прозорци.

Надяваме се тази информация да ви помогне да направите правилния избор, който ще доведе до отлична реколта на здравословни и вкусни плодове и зеленчуци през цялата година.  


Коментарите са затворени.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаОбратно към магазина