🚚 Безплатна доставка за поръчки над 99лв.

Как да отоплявате оранжерия: 6 начина да поддържате оранжерията си топла през зимата

15 януари 2023, от 24home

Отопляването на оранжерия ви е от решаващо значение, особено, ако живеете на място с по-ниски температури или пък просто искате да опитате способността си в отглеждането на по-екзотични растения, които изискват много топлина. Е, за щастие има много начини, които може да използвате.

Каквито и идеи за оранжерия да изберете, поддържането на вашите растения уютни през зимните месеци ще ви помогне да ги поддържате здрави и ще ги предпазите от влага и нежелателни вредители. Освен това, ако вашата оранжерия е топла, е много по-вероятно да искате да прекарвате време в нея – независимо дали става дума за работа в градината или просто за почивка в собственото ви ботаническо убежище.

Събрахме най-често срещаните начини за отопление на оранжерия, за да ви помогнем да изберете най-добрия подход за вашия парцел.

  1. Инвестирайте в електрически вентилатор

Вентилаторните нагреватели са много ефективни при циркулирането на топлина, дори в средни и големи структури. Всичко, което трябва да направите, е да го включите в контакта и повечето електрически нагреватели с вентилатор имат вградени термостати, което означава, че можете да контролирате отблизо температурата. След като сте инсталирали вентилатора, можете да добавите и външно осветление към вашата оранжерия.. Това означава, че можете да продължите да го използвате – или за работа в градината, или за почивка – след като падне нощта.

  1. Използвайте метода “топло легло”

Искате ли да дадете на разсада си силен и ранен старт? Опитайте да изградите горещи легла – подход, който се връща към Викторианската епоха и е по-устойчив и достъпен от използването на електричество или газ за генериране на топлина. И така, как работи? Много просто – като се разчита на топлината, създадена от разлагането на органичен материал.

За да използвате този метод,, повдигнатите лехи трябва да се напълнят с органичен, компостируем материал (например оборски тор) и да се компресират, след което да се покрият с горния слой на почвата и компоста. Съотношението на органичната материя към хранителната среда трябва да бъде 3:1.

След това можете да засеете вашите култури. Покривало отгоре, като малък клош, ще увеличи още повече топлината. И след няколко месеца, след като компостът се охлади и изгние, можете да го изкопаете и да го използвате около вашите повдигнати градински лехи на открито.

  1. Опитайте въздушна или земна термопомпа

Друг устойчив вариант е инсталирането на земна термопомпа.. Те наистина изискват електричество, за да работят, но използват топлината, която се съхранява в земята, и я прехвърлят в използваема топлина за вашата оранжерия.

Междувременно помпите за източник на въздух отнемат топлина от външния въздух и я пренасят или във въздуха във вашата оранжерия, или във водата в тръбите, за да я поддържат топла. Тъй като термопомпите със земен източник изискват разходи за изкопни работи, термопомпите с въздушен източник са по-евтини за инсталиране.

  1. Изолирайте оранжерията си

Независимо дали сте избрали една от най-добрите мини оранжерии или по-голям дизайн, един от най-ефективните начини да я поддържате топла е чрез намаляване на топлинните загуби – независимо дали използвате допълнителен източник на топлина или не.

Всички пукнатини по прозорците или вратите трябва да бъдат проверени и запечатани. Уверете се, че все още можете да ги отворите, за да осигурите вентилация.

След това можете да облицовате оранжерията си с градинарско мехурче, за да предпазите студа. Не забравяйте първо да почистите стъклото и изберете тип с големи мехурчета, така че да пропуска много слънчева светлина. Имайте предвид, че някои култури ще страдат от по-малко светлина: избягвайте да използвате изолация около по-устойчиви на студ зимни марули и алпийски култури.

За по-студените нощи, добавянето на слой от градинарско руно върху вашите нежни растения и разсад може да им помогне да оцелеят.

  1. Опитайте пасивно слънчево отопление

Използването на слънцето, за да поддържате оранжерията си топла, е друг екологичен подход. Един от начините е да имате инсталирана хидравлична отоплителна система, която използва слънчеви панели. Но има друг вариант, който е по-бюджетен – използването на рециклирани пластмасови бутилки.

Всичко, което трябва да направите, е да ги боядисате в черно, да ги напълните с вода и да подредите краищата на рафтовете на вашата оранжерия. Те ще абсорбират топлината от слънцето през деня (уверете се, че сте ги поставили на пряка слънчева светлина) и след това, естествено ще я отделят през цялата нощ.

Разгледайте богатия избор на оранжерии от 24home.bg тук.

Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Предимства:

Недостатъци:

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаОбратно към магазина